Endret: 13 feb 2021     Opprettet: 12 feb 2021

Fyringstips

  • Sørg for at spalteventiler/tilluftsventiler (som regel plassert over vinduene) er i åpen stilling.
  • Brenn kun brensel som er egnet for ildsted. Ikke fyr med peiskubber (juksekubber), impregnert eller malt treverk, søppel, plast eller vrakved – det forurenser og øker risikoen for brann. 
  • Bruk tørr ved! Max 20 % vanninnhold (anbefalt ca. 10%)
  • Bygg opp bålet med tørre vedkubber nederst, deretter opptenningsved før du topper bålet med tennbriketter.
  • Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. 
  • Bruk riktig vedmengde (ikke for mye) og riktig tilførsel av luft (trekk).
  • Pass på at eventuelt spjeld er i åpen stilling. 
  • Bruk gjerne opptenningsbriketter. Ikke bruk parafin, bensin eller annen brannfarlig væske til opptenning. Kan medføre eksplosjon.
  • Tenn på fra toppen
  • La ovnsdøren stå på gløtt den første tiden etter at du har tent på helt til det brenner godt
  • La veden brenne helt ut til det bare er en haug med glør igjen før du legger i ny ved.
  • Ikke fyll ovnen om kvelden eller forlater huset og sett ned trekken. Det gir ulmebrann, og øker faren for sotbrann og utslipp av partikler.
  • Et rent ildsted gir bedre varme. Anbefalt å få feid ildstedet annet hvert år